П О К А Н А Българска Православна Църква „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“ - Атланта

СВЕТА ЛИТУРГИЯ по случай големите християнски празници РОЖДЕСТВО НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА - 8 септември и ВЪЗДВИЖЕНИЕ НА СВЕТИЯ И ЖИВОТВОРЯЩ КРЪСТ ГОСПОДЕН - 14 септември Литургията ще отслужи отец Даниел. Рождество на Пресвета Богородица - 8 септември

Пресветата Дева Мария се родила в Галилейския град Назарет от праведни Иоаким и Анна. Иоаким е от царски род - рода на Давид. Анна - от свещенически род - рода на Аарон. Нямали деца и се молили на Бога за рожба. На един голям празник Иоаким отишъл в Иерусалим да принесе жертва. Там бил упрекнат от първосвещеника, че бил недостоен като бездетен да принася дар на Бога. Наскърбен, той отишъл в имението си, дето били стадата му, и се предал на пост и молитва четиридесет дни. Анна, като узнала причината за незавръщането му, разтъжена, усилила молитвата си. Господ изпълнил молбите им: благовестникът на Божиите тайни Архангел Гавриил известил на Иоаким, че ще им се роди преблагословена дъщеря, чрез която ще се благословят всички земни племена и ще бъде дарувано спасението на целия свят. Също известил и на Анна и й казал да иде в Иерусалим и при "златните порти" ще намери мъжа си, комуто е известено това. Отишла и точно там се срещнали и споделили радостта от ангеловото известие. Анна родила светата Девица, на която дали име Мариам, което се тълкува "госпожа-надежда". Родителите принесли жертва благодарствена, като помнели думите на Ангела.

Всемирно въздвижение на Светия и Животворящ Кръст Господен (Кръстовден) - 14 септември

На този голям празник Църквата приканва вярващите да отдадат благоговейно поклонение на самия Животворящ Кръст, на Който Спасителят понесе страдания заради нашето спасение; на Кръста като оръдие на Христовата победа над греха и смъртта. Светата Православна Църква извършва поклонение на светия честен Кръст Господен четири пъти в годината: на третата неделя от Великия пост, наречена Кръстопоклонна, на Велики петък, на 1 август и на 14 септември. По древен обичай на тоя ден се прави водосвет и свещениците ръсят по домовете за благословение със св. Кръст.

На Кръстовден се спазва строг пост.

(Източник:www.pravoslavieto.com)

След литургията заповядайте на лека почерпка в кафетерията зад храма!

От Църковното настоятелство

Share this post

Вход за да публикувате коментар

0 Коментари

Бъдете първият, който ще напише коментар към публикациата.